söndag 19 april 2009



Det kanske blir stjärnklart? Om du tittar uppåt i natt och letar mellan Cassiopeja och Lilla björnen, nära Svanen, Ödlan, Giraffen och Draken kan du kanske se Cepheus, en stjärnbild med en av universums största och rödaste (kända) stjärnor. Den innehåller också en stjärnhop och Irisnebulosan. Cepheus stjärnor:

  • My (μ Cephei) är en röd superjätte som även är känd som Herschels granatstjärna och den en av de rödaste stjärnorna som är synlig för blotta ögat. Den är en variabel stjärna som varierar mellan magnitud 3.4 och 5.1 med en period på 730 dygn. Denna stjärna är ungefär 11.8 AE i radie vilket betyder att om det var i solsystemet så skulle den nå ända ut till Saturnus.
  • Delta (δ Cephei) som även den är en variabel stjärna. John Goodricke upptäckte att den var en variabel stjärna år 1784. Den varierar mellan magnitud 3.5 och 4.3 med en period på 5.4 dagar.
  • NGC 188 är en ganska svag öppen stjärnhop och är den hop som ligger närmast norra himmelspolen. Hopen är också mycket gammal med en ålder på 10-12 miljarder år.
  • Irisnebulosan (NGC 7023) lyses upp av en superhet ung stjärna.

På Sockerdrickapremiären på fredag kl 20. 30 spelar The Petticoat 5, ett band som blandar lika delar filosofi och musicerande. De gör all sin musik på "Petticoat 5", en dator som du kan se ett klipp om här. Ljuden fyller ut hela spektrat från hård maskinmusik till alldeles förälskade popexperiment och tills det blir fredag kan du lyssna på och ladda ner en av deras/Consul The Educated Monkeys låtar: "and Cepheus" här. Vi ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar